+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
   
 
 

Art i disseny, una relació... complexa?

El MACVAC, Museu d’Art Contemporani de Vilafamés, i La Exprimidora organitzen l’exposició ‘Vis à Vis. El disseny visita l’art’

 

Organitzadors. Imatge dels comissaris que han fet possible la mostra artística del Museu de Vilafamés. - MEDITERRÁNEO

Eric Gras
02/12/2018

És art el disseny? És el disseny un art? La discussió sobre si el disseny gràfic o fins i tot el disseny industrial és o no art sembla ser eterna, i té defensors acèrrims de tots dos bàndols. És cert que hi ha grans diferències, a priori, entre els dos termes, a nivell conceptual i històricament parlant. No obstant això, també ha quedat clar, sobretot a partir de les avantguardes, que la definició d’art no és tan hermètica com molts pensen encara avui. L’art, el seu concepte o definició, és permeable.

Sabem que el disseny, el disseny gràfic, respon a una sèrie de necessitats i problemàtiques a resoldre al voltant de la pròpia imatge i l’espai, a la utilitat d’un objecte concret o una idea. L’art respon, per contra, a resoldre un altre tipus de necessitats, metafísiques potser. Diguem que l’art busca motius que s’acosten més al sensorial i el disseny al material. No obstant això, hi ha en certs dissenys un exercici intel·lectual i també estètic que s’assembla al que pugui realitzar-se quan un crea una obra d’art. Per tant, la distància que crèiem entre les dues disciplines s’estreny.

La directora del Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés, Rosalía Torrent, té molt clar que «les relacions de l’art amb el disseny industrial són complexes. I les fronteres que entre ells s’estableixen, tan suggestives com difícils de transitar». Torrent ens transmet aquestes paraules amb motiu de l’exposició que es va inaugurar ahir mateix, 1 de desembre, sota el títol Vis à Vis. El disseny visita l’art, i que organitza el propi MACVAC al costat de La Exprimidora, l’Associació de Dissenyadors i Creatius de Castelló, amb la col·laboració de la Conselleria d’Educació i Cultura, a més del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana, l’Ajuntament de Vilafamés i la Diputació Provincial de Castelló.

«L’art, en el nostre imaginari, es representa de la mà de la llibertat, mentre que el disseny s’adhereix a una funcionalitat que, d’alguna manera, frenaria aqueixa llibertat», explica Torrent, qui afegeix que «les fronteres s’han construït per a ser traspassades». Així, segueix la directora del MACVAC, tant l’art com el disseny han compartit des del seus inicis «espais comuns, amb la creativitat com a principal punt de contacte». «L’un i l’altre aborden els seus respectius treballs intentant que aquests transmeten una sensació diferenciada. Tots dos desitgen que el component expressiu i visual s’ensenyorisca de les obres produïdes», comenta Torrent.

Per la seua banda, des de La Exprimidora assenyalen que «al llarg de la història del disseny han estat nombroses les ocasions en què aquesta disciplina i l’art han entrecreuat els seus camins». De fet, asseguren, «des dels mateixos inicis, el disseny va forjar la seua personalitat definint-se a partir de l’art i l’artesania, i malgrat les nombroses raons que tenim per a confirmar les seues diferències, no és estrany que corrents creatius, influències i fins i tot autors hagen caminat entre les fronteres d’ambdues disciplines».

UN ACOSTAMENT

Així, la present exposició fa visible l’acostament del disseny a l’entorn de l’art, i de l’art a la nostra vida quotidiana, posant de manifest les analogies formals, simbòliques, materials i tècniques (així com qualsevol altre punt inicial de diàleg) entre obres del MACVAC i objectes de disseny de creadors o empreses valencianes com: La Siesta, Héctor Serrano, Inzein, Inma Bermúdez, Lladró, Pepe Gimeno, Vitale, Fambuena, Gallén+Ibáñez, Mariscal, JoanRojeski, Nadadora, AaStudio, Milkman Disseny, Luis Eslava, Meridiana, Lavernia & Cienfuegos, Yinsen, Vicent Clausell, Ice Design, Pedro Cayuela García i Alvaro Campos Pitarch, Marisa Gallén i Sandra Figueroa (La Nau), Culdesac, Discoh (Francisco Gaspar Quevedo i José Miguel Abarca Fernández), Viccarbe, Sanserif Creatius, Juárez Casanova, Papila, Lékue, Yonoh, Harmony Inspire, Idearideas, Enblanc i Daniel Nebot.

L’exposició que ara podem veure al Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés proposa, en paraules de la seua directora, Rosalía Torrent, «una reflexió entre les maneres de fer de les disciplines esmentades. Analitzar les confluències dels respectius territoris de l’art i del disseny industrial ens farà reflexionar, sens dubte, sobre dues praxis que, cadascuna a la seua manera, parteixen de l’humà per a arribar a l’humà». Iniciativa més que interessant aquesta que La Exprimidora comissaria i que pretén difondre l’extensa labor realitzada per professionals del disseny i empreses valencianes al llarg de les últimes dècades, posant de manifest la valuosa aportació a la modernització i desenvolupament de la nostra comunitat i país.

«El disseny —remarquen des de l’associació— s’ha revelat com una poderosa eina de comunicació, millora de l’entorn i qualitat de vida de la ciutadania encara que els seus valors artístics queden, sovint, en un segon pla». Ara estan en un primer pla, encara que sigui de forma temporal.