+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
   
 
 

DIVULGACIÓ

Art per a la inclusió social

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana llança nous projectes de cohesió social gràcies a l’art

 

Projectes. Instal·lació ‘Esto no es una piedra, es una idea’ que es va dur a terme l’any passat. - MEDITERRÁNEO

R. D.
09/12/2018

El Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana ha llançat una nova convocatòria que ha nomenat Lugar común. Producció artística en centres ocupacionals, a més de posar en marxa la segona edició de dues convocatòries més de perfil social: Reset. Relectures de gènere i multiculturalitat al Museu d’Art Contemporani d’Alacant i al Museu d’Art Contemporani Vicente Aguilera Cerni de Vilafamés (MACVAC), i Altaveu per a projectes d’inclusió i cohesió social al Centre del Carme Cultura Contemporània de València.

El Consorci de Museus entén la mediació cultural com una pràctica que s’estén en diferents contextos no només des de la perspectiva del museu sinó també des de l’àmbit de l’escola i de l’àmbit social. Aquestes tres convocatòries se centren en el potencial de l’art com un vehicle d’expressió, però també com una eina de transformació social, d’aprenentatge, d’inclusió i de visibilitat.

En aquest sentit, el director del Consorci de Museus, José Luis Pérez Pont, ha assenyalat que «llancem la segona edició de les convocatòries Reset i Altaveu i incorporem una altra de nova, Lugar común, amb la qual es pretén activar processos de treball que afavorisquen l’apoderament i la participació de les persones usuàries dels centres ocupacions, per a garantir el seu accés a la cultura i pels beneficis que aquesta té per al desenvolupament i la integració social d’aquestes persones».

Pérez Pont insisteix en la importància de l’accés a la cultura de tota la ciutadania, «per això estem treballant en una mediació cultural professionalitzada d’acord amb les noves pedagogies que imperen en l’actualitat».

Les tres convocatòries de perfil social suposen una inversió de 113.800 euros amb què el Consorci de Museus posarà en marxa un total de 16 projectes artístics dirigits a promoure la inclusió social, la igualtat i el desenvolupament d’una museologia més inclusiva i crítica. El termini de presentació de sol·licituds, per a les tres convocatòries, finalitzarà el 7 de febrer.

A CASTELLÓ

A fi de reforçar el principi d’igualtat en l’àmbit de la cultura i de la creació artística, l’objecte de la convocatòria Relectures de gènere i multiculturalitat és seleccionar dos projectes, un per a cada un dels museus participants, que oferisquen una perspectiva de gènere i atenguen la diversitat cultural de les col·leccions del Museu d’Art Contemporani d’Alacant-MACA i del Museu d’Art Contemporani de Vilafamés per a avançar cap a una museologia més inclusiva i crítica.

Poden optar a la convocatòria investigadores o investigadors, educadores o educadors i mediadores o mediadors culturals, a títol individual o en col·lectius. I s’estableix un dotació total d’11.800 euros (5.900 a cada un dels projectes, dels quals 3.500 són honoraris d’autoria, 2.000 van destinats a despeses de material i fins a un màxim de 400 són per a despeses de viatge).

ALTRES CONVOCATÒRIES

La convocatòria Lugar común per a projectes de mediació cultural és el resultat de la mesa de treball sobre la implementació de millores en els centres ocupacionals de la Comunitat que durant un any s’ha dut a terme des del Consorci de Museus en col·laboració amb l’associació In-Arte.

La seua finalitat, com remarquen des del Consorci, és proporcionar una via perquè mediadores i mediadors culturals, artistes visuals, músics i professionals de les arts escèniques desenvolupen un programa de treball amb persones usuàries de centres ocupacionals valencians.

Se seleccionaran sis projectes que vagen encaminats a afavorir l’apoderament, la integració i la inclusió de les persones usuàries d’aquests centres mitjançant els processos artístics. S’estableix una dotació econòmica total de 35.000 euros (6.000 para cada un dels projectes, dels quals 4.800 són honoraris i 1.200 són per a despeses de producció).

Finalment, Altaveu és una iniciativa per a donar visibilitat a propostes de caràcter social que fomenten el treball en xarxa amb la ciutadania, amb la qual cosa obri la porta a un altre tipus d’accions culturals, basades en el treball comunitari i col·laboratiu. Amb aquesta convocatòria es busca donar suport a treballs sense ànim de lucre que promoguen l’interés per la cultura, la participació i l’activació social i que, a més, puguen ser socialment dinamitzadors. Els projectes disposaran de la sala Contraforts del Centre del Carme de València, durant un mes, per a dur a terme les accions de visualització d’aquests. Podran, a més, itinerar a altres centres d’Alacant i Castelló. S’estableix una dotació total de 32.000 euros (4.000 per a cada projecte, dels quals es destinaran 3.000 per a producció i 1.000 per a l’exposició).