+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
   
 
 

MÚSICA

Una recerca musical i poètica del Sant Grial

Capella de Ministrers publica 'El Grial’, un disc que escapa de la llegenda i la literatura medieval per a connectar directament al públic amb el vertader sentit del Grial

 

Un referent. Carles Magraner és el director de la Capella de Ministrers i del festival Early Music Morella. - EVARIST CASELLES

E. Gras
02/12/2018

«La proposta que presenta Capella de Ministrers escapa de la llegenda i la literatura medieval per a connectar directament al públic amb el vertader sentit del Grial». Així s’expressa un Carles Magraner amb motiu de la presentació de l’últim treball de la formació, ja històrica, valenciana.

El Grial, que així s’anomena aquest nou àlbum discogràfic, és el 57é registrament que fa la formació que dirigeix i lidera Magraner, qui assenyala que el que es pretén amb ell és fer «un recorregut per les músiques que conformen el camí que va recórrer a través del segles, des de les cançons de croades, els cants de sendes de peregrinació o el reflex de la literatura medieval en la música, fins al simbolisme emblemàtic que va adquirir amb Alfons el Magnànim».

Estem enfront d’un disc en el qual es recull música i poesia musicada vinculada a la recerca del Sant Calze utilitzat per Jesucrist en l’Últim Sopar; recerca que segueix sent un d’aquells misteris que han donat peu a nombrosos mites i llegendes. No poques són les històries basades en aquesta copa sagrada, des d’òperes a pel·lícules pròpies de la cultura popular o novel·les, i ara Capella de Ministrers s’uneix a aquesta recerca però recopilant música i poesía de l’Edat Mitjana al voltant de figures com Chrétien de Troyes, Robert de Boron, Wolfram von Eschenbach i Hélinand de Froidmont. «Es tracta d’una música i una poesia que ens convida a trobar el seu significat com cerca personal des del coneixement del nostre passat mitjançant la recreació musical», assenyala Magraner.

Amb el present treball es vol trobar, en cert sentit, el veritable sentit i significat del Grial a través de les obres i poemes d’aquests escriptors europeus ja esmentats, i ho fa proposant un recorregut per les músiques que conformen el seu periple a través dels segles, des de Terra Santa fins Bretanya, passant pels Pirineus, Sant Joan de la Penya (Osca) i Saragossa per, finalment, arribar a la Catedral de València, lloc on es troba el que la tradició aragonesa, valenciana i experts consideren l’autèntic Sant Grial.

TEMÀTICA

Al segle XV, quan l’Imperi Otomà amenaça Constantinoble, l’ideal de les creuades s’esvaeix i del Grial queda una memòria vaga. Amb això, es dóna pas a aquests mites i llegendes que segueixen encara avui vigents en les ments de molts éssers inquiets que no abandonen les seues investigacions per trobar el calze.

Per dilucidar una mica aquesta recerca, o més aviat per fer una mena de mapa conceptual, Capella de Ministrers ha gravat un total de 19 temes que es divideixen en cinc blocs: El conte del Grial; El Rei Artur i la gran història del Grial; De Perceval a Parzival; el significat del Grial i Virtut apurar no’m fretura sola (No em faltarà la virtut fins al final). Per aquest repertori s’ha comptat amb prestigiosos músics com Maria Jonas (trobairitz, cant i symphonya), David Antich (flautes i aulos), Robert Cases (llaüt, arpa, cítola i viola de pènyola), Eduard Navarro (oud, cornamuses, duduk i paku), Pau Ballester (percussió) i el propi Carles Magraner (viella, viola i rabel). Tots ells interpreten aquesta música que acompanya aquest viatge interior cavalleresc amb escenaris onírics, cançons d’amor cortès, cantigues, elogis de cavallers o lloances a la Verge.

VIATGE PARTICULAR

Carles Magraner, director de Capella de Ministrers i, no oblidem, alma mater d’un dels festivals més interessants de la província com és l’Early Music Morella, assegura que «hem fet un viatge molt particular per recuperar aquesta música dels còdexs medievals i catedrals, fruit de la religiositat es va donar un caràcter diví a aquest anhel de perfecció i d’ascesi de l’esperit cavalleresc». El violagambista i musicòleg indica també que va recórrer, en primer lloc, «a les font literàries, que és el que ens queda del mite, però el Grial no és la copa de Crist, no és una realitat material, sinó una realitat interior».

Capella de Ministrers, que celebra més de 30 anys de presència en prestigiosos auditoris nacionals i internacionals i desenvolupa una important tasca investigadora i musicològica, presentarà El Grial en un concert a la Capella del Sant Calze de la Catedral de València. Serà aquest dimarts, 4 de desembre, a les 19.00 hores, amb entrada gratuïta fins a completar l’aforament.

PREMIS I ALTRES CONCERTS

Al tindre una relació tan proper amb la província de Castelló, no podem obviar el fet que Capella de Ministrers ha vist reconeguda la seua tasca en 2018 amb els prestigiosos Premis Internacionals de Música Clàssica (ICMA) pel seu disc Quattrocento i en els Premis Carles Santos, que es van lliurar al Teatre Principal de Castelló, pel seu treball La Ruta de la Seda.

Amb aquests reconeixements, el conjunt de Carles Magraner segueix engrandint la seua trajectòria, una carrera que des dels seus inicis sempre ha desenvolupat en gran part sobre els escenaris; ahir mateix va actuar a la Catedral de Tunísia i tornarà al Palau de la Música el dijous, 6 de desembre, en un concert a benefici dels projectes de reinserció social que desenvolupa l’associació Àmbit que celebra el seu 25é aniversari. El dia 10 viatjaran a Londres per actuar al Victoria & Albert Museum i això, com diuen, només és el principi d’un any 2019 ple d’acció.