+
Accede a tu cuenta

no

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
 
   
 
 

VISIBILITZACIÓ

El col·legi Censal celebra el Dia de la dona i la xiqueta en la ciència

El centre de Castelló ha dut a terme diverses activitats 'on line' implicant els escolars i mostrant la importància de les dones en aquest àrea

 

L'alumnat ha visionat el vídeo de Martina i ha conegut el treball de les científiques. -

N. G.
12/02/2021

Amb l'objectiu de visibilitzar el paper de la dona en la ciència, un any més la Junta de l'AMPA del col·legi Censal de Castelló ha celebrat la seua tercera jornada del Dia Internacional de la Dona i la Xiqueta en la Ciència. Donada la situació marcada per la pandèmia, l'AMPA del centre va optar per una activitat audiovisual que, de manera on line y acompanyada de la mà del seu protagonista –MARTINA-, es va colar l'11 de febrer en totes les aules d'aquesta escola castellonenca.

AUDIOVISUAL

Sota el títol Martina-què vull ser de gran?, el personatge s'enfronta a la pregunta de què vol dedicar-se quan siga major. De camí al col·legi, on se celebra la jornada 11F, Martina es troba al seu pas amb diverses dones que treballen en ciència i que li compten a què es dediquen. D'aquesta manera Martina visita diversos centres d'investigació pertanyents al Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC) i la Universitat Jaume I (UJI), fins i tot fa un salt a l'altre costat del toll i arriba fins a un laboratori situat als EUA. El viatge que fa la protagonista és tota una aventura apassionant. Els que vullguen conéixer a Martina i descobrir la seua professió ideal, poden fer-ho en: https://vimeo.com/stemmingcomms/colegiocensal11f.

DONES DE L'ÀMBIT CIENTÍFIC

El vídeo, produït i patrocinat per l'AMPA del centre, ha estat dirigit als xiquets i les xiquetes d'Educació Infantil i Primària del CEIP Censal de Castelló i ha comptat amb la participació de més de 25 dones de l'àmbit científic. Científiques com Ariadna Sitjà-Bobadilla, biòloga i professora d'investigació especialista en patologia de peixos; Anna Marín Gozalbo, tecnòloga d'aliments i dedicada a la investigació de plàstics biodegradables; Celia Rodríguez Rodrigo, química i especialista en l'estudi de materials ceràmics; Blanca Landa del Castillo, investigadora científica en biologia i ecologia de la microbiota del sòl; i Inés Fernández Maestre, científica dedicada a la investigació biomèdica, han participat en aquest xicotet projecte audiovisual. A més, un grup d'expertes en comunicació científica, STEMming, ha col·laborat escrivint i dirigint la realització d'aquest vídeo.

XARRADES AMB ANNA MARÍN GOZALBO

En un altre ordre de coses, la participació també del propi col·legi Censal en la iniciativa 11defebrero.org ha permés que la jove científica castellonenca Anna Marín Gozalbo triara aquest centre per a impartir diverses xarrades. Marín Gozalbo, científica en el grup de Polímers i Materials Avançats (PIMA), de la Universitat Jaume I de Castelló, ha realitzat dues conferències virtuals als alumnes de cinqué i sisé de Primària, titulades Plàstics biodegradables: són la solució? A través de les seues exposicions, Marín ha explicat la importància que té la seua investigació per a cuidar i protegir el nostre planeta. A més, ha comptat als més xicotets les motivacions que li van portar a triar una carrera científica.

L'alumnat de la Censal va posar fi a la seua jornada 11F amb la realització d'un taller, que va comptar amb la col·laboració de l'equip STEM de la refineria de BP a Castelló.