+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
   
 
 

DIA DE L’ARBRE DE LA COMUNITAT VALENCIANA

Els oms, ‘companys’ del Desert de les Palmes

Gràcies al Proyecte Life+Olmos Vivos s’han aconseguit tres exemplars d’aquests arbres resistents a la malaltia de la grafiosis i es plantaran el dia 9

 

La campanya de replantació s’està realitzant per diferents espais naturals de tota la geografia espanyola. - MEDITERRÁNEO

E.R..
06/02/2019

Amb motiu de la celebració del Dia del Arbre de la Comunitat Valenciana, el Parc Natural Desert de les Palmes s’uneix a una iniciativa nacional per tal de restaurar els oms ibèrics. Així, dissabte que ve, 9 de febrer, organitza una iniciativa Volem oms vius, ajuda’ns a recuperar-los.

Gràcies al Proyecto Life+Olmos Vivos, l’espai natural castellonenc ha aconseguit «tres exemplars d’oms resistents a la malaltia que actualment pateixen aquests arbres», com remarquen des del parc. Per aquest motiu, volen aprofitar la celebració del Dia de l’Arbre per plantar-los en aquest paratge on, com recorden, «els oms tenen una presencia destacada».

Les omedes han patit en tota Europa i a Espanya una profunda degradació causada per diverses alteracions en el seu hàbitat i per la malaltia de la grafiosis. El Proyecto Life+Olmos Vivos pretén aplicar el coneixement adquirit durant els 27 anys d’activitat del Programa Espanyol de Millora de l’Om, i de la seua participació en el projecte europeu RESGEN 78 EU Conservació dels Recursos Genètics de l’Om, per a recuperar les funcions ecosistèmiques que van exercir les omedes en el passat.

Cal destacar que entre els resultats del Programa espanyol, liderat per la Universitat Politècnica de Madrid (UPM) i el govern central, a través del seu ministeri d’agricultura i medi ambient (ara de Transició Ecològica), estan l’haver aconseguit diversos clons tolerants a la grafiosis i la demostració que Ulmus laevis és una espècie autòctona de la nostra flora. Aquest programa es porta desenvolupant des de fa més de 25 anys i gràcies a ell ara el Desert de les Palmes, entre altres paratges, pot tornar a comptar amb exemplars d’aquest arbre. A l’ermita de Les Santes serà on planten els tres oms, lloc on antigament es trobava el monumental Om de Les Santes.