+
Accede a tu cuenta

 

O accede con tus datos de Usuario El Periódico Mediterráneo:

Recordarme

Puedes recuperar tu contraseña o registrarte

 
 
   
 
 

DIVULGACIÓ DEL MEDI NATURAL

Estiu astronòmic als parcs naturals

Els parcs naturals de la Tinença de Benifassà i de la Serra d’Irta organitzen aquest estiu dos activitats per a conéixer els efectes de la contaminació lumínica amb la participació de diferents professionals i també una ruta històrica pel Castell de Polpis

 

Natura i coneixement 8 Les jornades que promouen els parcs naturals castellonencs, com els de la Tinença i la Serra d’Irta, permeten gaudir de la diversitat natural de la nostra província. - MEDITERRÁNEO

R. D.
31/07/2019

La Comunitat Valenciana, amb una superfície de 2.325.500 hectàrees, es caracteritza per la gran diversitat de litologies que afloren al llarg del nostre territori originant, en nombrosos casos, orografies abruptes on els principals rius llauren estretes goles. Això, juntament amb el marcat clima mediterrani que s’accentua per l’orientació nord-sud de la nostra Comunitat, genera una elevadíssima biodiversitat amb nombrosos hàbitats fins i tot de rellevància extracomunitària.

Aquesta varietat d’hàbitats i la seua elevada biodiversitat associada es veuen perfectament representats als parcs naturals i reserves naturals declarats per la Generalitat valenciana.

L’època estiuenca és ideal per a recórrer alguns d’aquests paratges. La província de Castelló compta amb un total de set espais protegits, alguns dels quals, aquest mes d’agost, presenten activitats per a acostar i donar a conéixer als castellonencs i turistes la gran biodiversitat existent, així com traslladar la preocupació per respectar l’entorn rural, afermant un dels seus objectius clau: la preservació del medi ambient.

Al llarg de l’any, els set parcs naturals promouen jornades de divulgació, rutes senderistes, xerrades i eixides d’observació i durant la temporada d’estiu aquesta activitat no cessa. Així, el pròxim 2 d’agost, a partir de les 20.00 hores, el Parc Natural de la Tinença de Benifassà ha organitzat, en col·laboració amb la Universitat de València, la Coordinadora en Defensa dels Boscos del Túria i Cel Fosc, una activitat per a conéixer què és la contaminació lumínica, quins efectes causa sobre el medi ambient i sobre la nostra salut i com aprofitar el nostre cel nocturn com a recurs turístic. L’activitat consistirà en una xerrada impartida pel doctor Ángel Morales, del Departament de Química Analítica, i pel doctor Enric Marco, del Departament d’Astronomia i Astrofísica, ambdós de la Universitat de València. Posteriorment es durà a terme una observació astronòmica del cel amb l’ajuda de telescopis.

Serra d’Irta

El día 7, en el PN Serra d’Irta, i sota el títol Irta, una serra plena de cultura i història, començarà a les 9.00 hores un passeig per l’interior del parc per arribar fins al Castell de Polpis. I a final de mes, el 24, en el mateix escenari, el parc ens convida a descobrir el seu cel per la nit amb la col·laboració d’una monitora d’Astronomia acreditada per la Fundació Starlight, una entitat sense ànim de lucre creada per l’Institut d’Astrofísica de Canàries (IAC) i la consultora Corporación 5.